Sesiune științifică națională, 14 iunie, 2012 - DIMENSIUNI ALE RELAȚIILOR INTERPERSONALE - empatie, comunicare și validare emoțională

Departamentul de Psihologie-Pedagogie al Institutului de Cercetări Economice şi Sociale “Gh.Zane” vă invită să participați la Ediția a-III-a a Sesiunii Stiintifice cu titlul "DIMENSIUNI ALE RELAȚIILOR INTERPERSONALE - empatie, comunicare și validare emoțională", 14 iunie, 2012. Evenimentul, aflat la ce-a de-a treia ediție, urmărește să abordeze tematici din domeniul afectivității umane, mai exact, al relatiilor interpersonale al caror continut se refera la comunicare, empatie si validare emotionala.

OBIECTIVE GENERALE

Viața afectivă a individului reprezintă un element important, nu doar al personalității în sine, dar și al conviețuirii cu ceilalți indivizi ce alcătuiesc societatea. Deși au fost uneori mai puțin apreciate, în comparație cu logica și judecata, emoțiile par să-și recapete locul meritat în interpretarea psihologică.

Afectivitatea, așa cum spunea academicianul ieșean, Vasile Pavelcu, constituie amprenta care marchează toate realizările individuale. Afectivitatea reprezintă astfel, o ”canava psihică” pe care se construiește întregul edificiu al personalității. Fără emoții, fără pasiuni, fără trăirile ardente care ne marchează existența, personalitatea ar fi golită de însăși esența ei. Trăirea afectivă este tușa ce diferențiază o viață sterilă de o viață împlinită prin atașament, dragoste și dăruire.

Emoţiile constituie un ansamblu complex din care, oricât am vrea, nu putem exclude factorii fiziologici dar nici pe cei de sorginte socială, căci altfel, aceasta ne va face imposibilă misiunea de a înţelege procesele de apariţie, manifestare şi control ale emoţiilor. Acordând o importanţă mai mare sau mai redusă unuia dintre cei doi factori esenţiali, etno-teoriile sau teoriile emice reuşesc totuşi, să evidenţieze aspecte esenţiale ale emoţiei. O sinteză inteligentă a acestor teorii este pe cale de a se contura şi de a ne oferi o imagine completă asupra emoţiilor.

Pot fi prezentate rezultate ale activității proprii, în relația psiholog-pacient, genuri de intervenții psiho-trerapeutice care au ca scop modelarea relatiilor interpersonale si dezvoltarea empatiei personale. De asemenea, pot fi prezentate elemente teoretice privind cercetarea emoțiilor.

Sunt invitați psihologi și psihoterapeuți, cercetători sau cadre didactice interesate de această tematică.
Vom urmări publicarea ulterioară a lucrărilor, într-un volum colectiv, cu recunoaștere academică.
Sunt oferite diplome nominale, de participare.

Contact: marinela1808@yahoo.com

mobile: 004 0749252992 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.